Ποινικό μητρώο

Αρμόδια υπηρεσία

Για την έκδοση ποινικού μητρώου γενικής χρήσης αρμόδια υπηρεσία είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών του νομού/περιφερειακής ενότητας γέννησης σας, εφόσον έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα. Αν έχετε γεννηθεί στο εξωτερικό αρμόδια υπηρεσία είναι το τμήμα  Αυτοτελούς Ποινικού Μητρώου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κωδικός της διαδικασίας στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών είναι 053109 .

Πώς μπορώ να υποβάλλω αίτηση

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται με 3 τρόπους:

  1. στην Υπηρεσία Ποινικού Μητρώου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών του τόπου γέννησής σας (πριν μεταβείτε επικοινωνήστε μαζί τους για το ενδεχόμενο να λειτουργούν με ραντεβού).

  2. στα ΚΕΠ (αποκλειστικά με την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο και νομιμοποιητικό έγγραφο παραμονής στη χώρα εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό) και όσο ισχύει το lockdown μόνο κατόπιν ραντεβού. Εναλλακτικά μπορείτε να κλείσετε  ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

  3. ηλεκτρονικά στο gov.gr πατώντας σε αυτόν τον σύνδεσμο, όπου μπορείτε να συνδεθείτε με κωδικούς taxisnet και να αιτηθείτε την έκδοση ποινικού μητρώου (περισσότερες λεπτομέρειες θα διαβάσετε εκεί), το οποίο και θα παραλάβετε στη θυρίδα σας

Οι  αλλοδαποί πολίτες μπορούν να αιτηθούν ποινικό μητρώο από τα ΚΕΠ (με διαβατήριο και άδεια παραμονής), για την έκδοση του οποίου αρμόδιο είναι και πάλι το Τμήμα Αυτοτελούς Ποινικού Μητρώου.

Δικαιολογητικά

Για τους Έλληνες πολίτες η ταυτότητα.

Για Ευρωπαίους πολίτες (ΕΕ) το διαβατήριο ή την ταυτότητα της χώρας τους και την βεβαίωση διαμονής Ευρωπαίου πολίτη.

Για τους αλλοδαπούς τρίτων χωρών το διαβατήριο συνοδευόμενο από την άδεια παραμονής ή τα αντίστοιχα νομιμοποιητικά έγγραφα στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαβατήριο (δελτίο αιτούντος άσυλο κλπ).

Κόστος

Δωρεάν

Χρόνος παραλαβής

Τα ΚΕΠ απαντούν εντός της ημέρας ή την επόμενη αν η αίτηση αφορά πολίτη που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ο πολίτης θα ξαναχρειαστεί να προσέλθει στο ΚΕΠ για την παραλαβή, καθώς τα πιστοποιητικά δεν εκδίδονται αυτόματα. Μπορεί όμως να επιλέξει να το παραλάβει με e-mail.

Αν ο πολίτης έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, τότε το ποινικό του μητρώο θα καθυστερήσει περισσότερο (περίπου από 3 έως 10 ημέρες) για να εκδοθεί.

Παρατηρήσεις

Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης εκδίδονται αποκλειστικά για  ορισμένες περιπτώσεις (για δικαστήρια, φυλακές, στρατιωτικά δικαστήρια, αλλοδαπές διπλωματικές αρχές κλπ) και διακινούνται μόνο μεταξύ των υπηρεσιών έκδοσης και παραλαβής του ποινικού μητρώου. Δεν παραδίδονται στους ίδιους τους πολίτες ούτε διακινούνται μέσω ΚΕΠ, καθώς περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Για μια συνολική ενημέρωση για τις προϋποθέσεις έκδοσης αντιγράφου ποινικού μητρώου διαβάστε τις πληροφορίες που βρίσκονται εδώ.

Στοιχεία επικοινωνίας με Τμήμα Ποινικού Μητρώου & Απονομής Χάριτος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: (+30) 213 130 7300, 213 130 7043, 213 130 7044, 213 130 7045 και 213 130 7046.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας:

  • Για αποστολή αιτημάτων από Υπηρεσίες για την έκδοση αντιγράφων ποινικού μητρώου: vevaioseis.pm@ncris.gov.gr
  • Για ραντεβού με πολίτες για κατάθεση αιτήσεων και την παραλαβή αντιγράφων ποινικού μητρώου, ενεργοποίηση λογαριασμού χρήστη, κατάθεση αιτήσεων απονομής χάριτος, κ.α. : rdv.pm@ncris.gov.gr
  • Κεντρικός λογαριασμός Τμήματος: ypdipimi@otenet.gr