Πως να εκδώσετε ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας

Το εν λόγω πιστοποιητικό βεβαιώνει και πιστοποιεί την δικαστική σας φερεγγυότητα για την συμμετοχή σας σε δημόσιους διαγωνισμούς, λήψη δανείων και κάθε άλλη νόμιμη χρήση.

Κατά κανόνα ζητείται  είτε από  ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση, είτε από εταιρίες (νομικά πρόσωπα).

Η σελίδα για την έκδοση του πιστοποιητικού  στο gov.gr βρίσκεται εδώ.

Τα πιστοποιητικά αυτά εκδίδονται από τα πρωτοδικεία της χώρας και είχαν ιδιαίτερη ζήτηση την περίοδο των “επιστρεπτέων προκαταβολών”.

Το πρόβλημα, αν είναι βέβαια πρόβλημα, είναι ότι για την έκδοση του πιστοποιητικού χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές πλατφόρμες.

Η είναι η γνωστή πλατφόρμα για τα δικαστικά πιστοποιητικά solon.gov.gr και αφορά μόνο τα Πρωτοδικεία Αθηνών/ Πειραιώς/Χαλκίδος και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή  προσέξτε  όταν θα καταθέσετε την αίτηση ηλεκτρονικά να διαβάσετε προσεκτικά τα επιπλέον δικαιολογητικά που ζητά το καθένα από τα τέσσερα παραπάνω πρωτοδικεία, εκτός φυσικά από το παράβολο των 5 € που θα το εκδώσετε στο e-paravolo  στον κωδικό 1375 και θα  αναγράψετε στο σχετικό κουτάκι τον κωδικό του παραβόλου στη αίτηση (αφού φυσικά το έχετε εξοφλήσει).  Εξετάστε προσεκτικά τι άλλο ζητάνε στις σημειώσεις της αίτησης προκειμένου να το επισυνάψετε.

solon.gov.gr

Η πλατφόρμα είναι σχετικά νεότερη και αρκετά πιο εύχρηστη και αφορά όλα τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία της χώρας. Πρόκειται για την “Εφαρμογή Διάθεσης Αντιγράφων Αποφάσεων και Πιστοποιητικών Δικαστηρίων” που βρίσκεται αν κάνετε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο. Στην εφαρμογή αυτή δεν ζητούνται επιπλέον δικαιολογητικά πέραν της συμπλήρωσης των στοιχείων του φυσικού ή νομικού προσώπου που αιτείται το πιστοποιητικό και του κωδικού του παραβόλου (αφού έχει εξοφληθεί και προκειμένου να πρασινίσει το αντίστοιχο κουτάκι). Στην 2η πλατφόρμα η αίτηση γίνεται ομολογουμένως πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.  Και συνήθως τα μικρότερα πρωτοδικεία απαντάνε πάντα πιο γρήγορα.

Εφαρμογή διάθεσης αποφάσεων και πιστοποιητικών δικαστηρίων

Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι τα πιστοποιητικά αυτά έχουν πάντα ψηφιακή υπογραφή του υπαλλήλου που τα εκδίδει ή του γραμματέα του δικαστηρίου και καλό είναι να διακινούνται επίσης σε ψηφιακή μορφή, καθώς δεν μπορούν να επικυρωθούν από άλλες διοικητικές αρχές ή τα ΚΕΠ.

6 σκέψεις στο “Πως να εκδώσετε ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας”

 1. Στην αίτηση πρέπει να επισυνάψω αρχεία pdf με 1) το μεγαροσημο που πλήρωσα αλλά και 2) τα στοιχεία μητρώου επιχειρησης; ευχαριστώ!

 2. 1. Δεν χρειάζεται να επισυνάψετε κάτι. Αρκεί να γράψετε τον κωδικό του παραβόλου και να πρασινίσει το σχετικό κουτάκι.
  2. Αν τα ζητάει και είναι υποχρεωτικό πεδίο το γράφετε φυσικά. Δεν έτυχε να κάνω αίτηση για επιχείρηση.

 3. Παρακαλώ θα ήθελα ως φυσικό πρόσωπο να κάνω αίτηση δικαστικής φερεγγυότητας για εξωδικαστικο μηχανισμό και θα ήθελα να ξέρω στην υπευθηνη δηλωση μέσω gov τι να δηλώνω και τι δικαιολογητικό να επισυνάψω Ευχαριστώ

  1. Τα αναφέρω στο άρθρο :
   1. στην πλατφόρμα solon.gov.gr έχει οδηγίες μόλις επιλέξετε το Πρωτοδικείο και τον τύπο της φερεγγυότητας (φυσικό πρόσωπο ή εταιρία)
   2. στην https://app.moj.gov.gr ζητάει απ΄ότι θυμάμαι μόνο τον κωδικό του παραβόλου

   Επομένως εξαρτάται σε ποια από τις 2 θα κάνετε την αίτηση. Καλή συνέχεια!

 4. Καλησπέρα. Πως μπορώ να μάθω ποιο Πρωτοδικείο είναι το σωστό για να μου χορηγήσει δικαστική φερεγγυότητα; Πρόκειται για ιδρυμα που έχει οριστεί με προεδρικό διάταγμα και οι οποίες μεταβολές ή ορισμός γίνονται με τον έλεγχο και την εποπτεία της Αποκεντρωμένης.

  1. Κάντε μια ερώτηση στο Πρωτοδικείο της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομού) της έδρας του Ιδρύματος. Επίσης η υπηρεσία Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει να γνωρίζει λογικά. Μπορείτε να ρωτήσετε και εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.