Προς μια διοικητική μεταρρύθμιση μίας στάσης

Των Εμμανουήλ Απέργη, Νικόλαου Απέργη

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά σε ένα νησί ή σε ένα χωριό στη Πίνδο θα δούμε πως τα περισσότερα έχουν ΚΕΠ, άλλα πολύ λίγα έχουν ΔΥΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, πολεοδομία, πρωτοδικεία, πυροσβεστικό κλιμάκιο και άλλα. Συχνά πυκνά, κάποιες περιοχές έχουν κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες, αλλά όχι όλες αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ένας από τους λόγους που οι αγρότες νοιώθουν παραγκωνισμένοι είναι πως τα ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οι βασικοί μηχανισμοί ενίσχυσης του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία υπάρχουν μόνο τέσσερα τέτοια τμήματα εξυπηρέτησης.

Πρότασή μας είναι η ενοποίηση των υπηρεσιών σε τρία μεγάλα μέγαρα. Κάθε δήμος έχει και από ένα Κ.Ε.Π. και έτσι προτείνουμε την δημιουργία ενός ΚΕΠολιτών και Επιχειρήσεων όπως ένα Ε.Κ.Ε. (Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης). Αυτό μπορεί  να επιτευχθεί με τη δημιουργία τριών μεγάρων. Στο πρώτο, το τωρινό ΚΕΠ κάθε δήμου θα αναβαθμιστεί καλύπτοντας υπηρεσίες αντίστοιχες με τον ΟΑΕΔ, το ΟΠΕΚΕΠΕ, τη ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ, την Πολεοδομία και το τελωνείο όπου θα διεκπεραιώνουν κάθε έγγραφο συν την πληρωμή (δυνατότητα που προσφέρει ο κλειδάριθμος) σε ιδιωτικούς παρόχους φωτός, νερού, τηλεφώνου, αποχέτευσης με κάποια προμήθεια, αφού οι λιγότερο ψηφιακά εγγράμματοι δεν μπορούν να τα κάνουν από τις ιστοσελίδες τους. Οι άλλες υπηρεσίες αναγκαστικά θα πρέπει να αποσυμφοριστούν καθώς τα ΚΕΠ μετεξελίσσονται σε υπηρεσίες μιας στάσης, ενώ παράλληλα θα καταργούνται και τα αντίστοιχα χαρτόσημα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Capital.gr .

 

* Ο κ. Εμμανουήλ Απέργης είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Kent και ο κ. Νικόλαος Απέργης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.